19 Ιαν 2009

Παράδοξα αλά ολλανδικά

Ανοίξαμε λοιπόν, εγκαίνια σήμερα. Όλο λέγαμε να το κάνουμε κι όλο το αναβάλλαμε.

Πρώτος σταθμός: Ολλανδία. Χώρα απολαυστική, καθαρή, μαγική σχεδόν, με άπειρα κανάλια, ποδήλατα, πεζόδρομους και ανθρώπους χαρούμενους. Μια σύγχρονη Λιμνούπολη βγαλμένη από κινούμενα σχέδια. Όλη η χώρα, ή τουλάχιστον οι πόλεις τις οποίες επισκέφθηκα (Leiden, Amsterdam, Den Haag και Haarlem) θυμίζουν μεγάλα χωριά, με πολύ πράσινο, γραφικές πλατείες, λιθόστρωτους δρόμους. Μόλις μάθω ν’ανεβάζω φωτογραφίες θα το διαπιστώσετε κι εσείς.

Καλά όλα αυτά, αλλά ακόμα και οι μικροί παράδεισοι έχουν τα τρωτά στους.

Παρατήρηση πρώτη: Γενική απαγόρευση καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους (βλ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια κλπ). Ουδεμία πρωτοτυπία, το ίδιο ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το εκπληκτικό όμως, είναι ότι το ίδιο ισχύει και στα φημισμένα καφέ (Koffieshops ή Koffie Huis κατά το ολλανδικότερο) όπου επιτρέπεται η πώληση και κατανάλωση μαλακών ναρκωτικών. Πρακτικά δηλαδή, επιτρέπεται να καπνίζεις χασίς ή μαριχουάνα, αλλά όχι Marlboro ή Camel, γιατί ως γνωστόν, το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία ενώ το αγνό χόρτο την προστατεύει.

Παρατήρηση δεύτερη: Ως αποτέλεσμα της γενικής απαγόρευσης καπνίσματος, τα μπαρ/καφέ/εστιατόρια έχουν αποκτήσει άλλες μποχοειδείς αναθυμιάσεις (βλ. ιδρώτας, λάδι τηγανίσματος, μούχλα, υγρασία κλπ.). Ειδικά από την υγρασία υποφέρουν οι περισσότεροι χώροι γιατί ο συνδυασμός παλιών κτιρίων και νερού είναι εκρηκτικός. Εξ’αυτού, τα περισσότερα καφέ καίνε αρωματικά στικς ή κεριά για να καλύψουν τις υπόλοιπες δυσάρεστες οσμές. Συνήθως λοιπόν, σε κάθε χώρο σε περιμένει μια διαφορετική μυρωδιά, όπως πατσουλί, τροπικά φρούτα, πεύκο κλπ. Ποιο είναι όμως το άρωμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σ’αυτούς τους χώρους; (και χωρίς εξυπνάδες τύπου άρωμα γυναίκας). Το άρωμα τσιγάρου…Καλό ε;

Παρατήρηση τρίτη: Στην μικρή πόλη Haarlem υπάρχει ένα μοναδικό, πολύ όμορφο μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Σαν το γαλατικό χωριό, αντιστέκεται στην γενική απαγόρευση. Όταν ρώτησα πώς τα καταφέρνουν μου απάντησαν αποστομωτικά: «Πληρώνουμε κάθε μήνα πρόστιμο στην δημαρχία. Έχουμε και κουτί εισφορών για τους πελάτες στην είσοδο». Οι ευγνώμονες πελάτες εννοείται ότι προσφέρουν γενναιόδωρα τον οβολό τους για να διατηρήσουν την όαση των απανταχού καπνιστών.

Συμπέρασμα: Τώρα φταίω εγώ που αναρωτιέμαι αν είναι τρελοί οι Ολλανδοί;

Τι δεν ήξερα πριν έρθω:

1. Η πρωτεύουσα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Amstel που την διασχίζει. Το αρχικό της όνομα ήταν Amstelredam (εξού και το δικό μας Αμστελόδαμο) και η παραφθορά του έδωσε το σημερινό Amsterdam.

2. Η γνωστή μας μπύρα Amstel ονομάζεται έτσι γιατί κατασκευάζεται κοντά στο ομώνυμο ποτάμι, το νερό του οποίου χρησίμευε παλαιότερα για να την κρατάει κρύα.

3. Το 1658 ο Ολλανδός Peter Styvesant ίδρυσε την συνοικία Nieuw Haarlem ("New Haarlem") στη Ν. Υόρκη, το σημερινό Harlem.

4. H N. Yόρκη υπήρξε αποικία της Ολλανδίας τον 17ο αιώνα και ονομαζόταν αρχικά Nieuw-Nederland.

Δεν υπάρχουν σχόλια: